Δίον-Κάστρο Πλαταμώνα-Παλαιός Παντελεήμονας

Η επόμενη αρχαία μακεδονική πόλη που αξίζει να συμπεριληφθεί σε μια μονοήμερη εκδρομή είναι το Δίον , 15 χλμ μετά την Κατερίνη. Η πρώτη αναφορά για την πόλη εντοπίστηκε στον Θουκυδίδη το 424 πχ. και εν συνεχεία αποτέλεσε τόπο λατρείας των θεών των Μακεδόνων. Στο Δίον γιόρτασε ο Φίλιππος την πτώση της Ολύνθου και εδώ ο Αλέξανδρος πραγματοποίησε θυσίες πριν την περσική εκστρατεία. Η αρχαία πόλη περιβάλλονταν από τείχος και διέθετε πολεοδομικό σύστημα με δύο εντεινόμενες λεωφόρους και πυκνό δίκτυο οδών. Αξίζει επίσης να δει κανείς τα λουτρά , το ιερό της Δήμητρας.

Η πολη διέθετε σύστημα κάθετα εντεινόμενων δρόμων, οι οποίοι πλακοστρώθηκαν στα αυτοκρατορικά χρόνια. Στο νότιο τμήμα της πόλης βρίσκονταν τα δημόσια λουτρά, οι Μεγάλες Θέρμες, οι οποίες χρονολογούνται από το 200 μ. Χ. Δίπλα είναι το Ωδείο και στον ανατολικό τομέα η εντυπωσιακή Έπαυλη του Διονύσου, με τα ψηφιδωτά. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η επισκοπική βασιλική του 4ου αιώνα μ. Χ. και έξω από τα τείχη η κοιμητηριακή βασιλική του 5ου αιώνα. Στο Δίον υπάρχουν και σώζονται διάφορα ιερά, με σημαντικότερα αυτά της θεάς Δήμητρας (το αρχαιότερο μακεδονικό ιερό) και της Ίσιδας, το ελληνιστικό θέατρο (χτίστηκε από τον Φίλιππο Ε΄) και μέρος του σταδίου όπου διεξάγονταν οι γυμνικοί αγώνες Ολύμπια. Σώζεται μόνο το θέατρο των ελληνιστικών χρόνων. Υπήρχε όμως και θέατρο στα κλασικά χρόνια.

Κάστρο του Πλαταμώνα
Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας). Στον Περίπλου του Ψευδο-Σκύλακα(4ος αι. π. Χ.), αναφέρεται ως «πρώτη πόλις Μακεδονίας, Ηράκλειον». Πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμική ευβοϊκής, πρωτοκορινθιακής προέλευσης, καθώς και εποχής από την Ανατολική Ελλάδα, τα οποία δείχνουν παρουσία Ελλήνων ίσως και από τον 8ο αι. π. Χ.[4}Το τοπωνύμιο Πλαταμώνας αναφέρεται για πρώτη φορά το 1198σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α΄

Παλαιός Παντελεήμονας (χωριό)
Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του Ολύμπου, χαρίζει απίστευτη θέα στον Θερμαϊκό και στις ακτές της Πιερίας. Η κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο είναι το σημείο όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος για να απολαύσει τη θέα και να γευματίσει στις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Όμορφα καταστήματα με σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης, διακοσμητικά, δώρα και κοσμήματα υπάρχουν διάσπαρτα στα καλντερίμια του, ενώ εγκαταλειμμένα σπίτια ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και αρχοντικά αναπαλαιώνονται συνεχώς και μετατρέπονται σε κατοικίες αλλά και ξενώνες.

 

8:00 Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη
9:00 Άφιξη στο Δίον
11:00 Αναχώρηση από Δίον
11:20 Άφιξη στο κάστρο του πλαταμώνα
12:20 Αναχώρηση από το κάστρο του πλαταμώνα
12:30 Στάση στο χωριό του παλιού Παντελεήμονα
13:30 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη
15:00 Άφιξη Θεσσαλονίκη

 

Διάρκεια εκδρομής 7 ώρες 

Ταξί 5 Θέσεων  170€

Ταξί mini van 8 Θεσεων 200€

 

                                                                                                                                     slide1new